SK EN
Jedálny lístok Ako varíme TOP recept
  • filety lososa

  • trochu citrónovej šťavy

  • olivový olej

  • soľ

  • korenie

    Na 2l horčicovej omáčky potrebujeme:

  • 0,1 dcl olej

  • trošku hladkej múky

  • 1 cibuľa

  • 1,5 l vývar

  • 0,5 dcl horčice

  • trošku masla

  • soľ (podľa chuti)

  • korenie (podľa chuti)

Lososa osolíme, okoreníme, pokvapkáme citrónovou šťavou. Opečieme na olivovom oleji. Podávame s horčicovou omáčkou.

Horčicová omáčka:
Na oleji speníme nakrájanú cibuľu a opražíme do zlatista. Pridáme hladkú múku a miešame 5minút. Postupne pridávame horčicu, premiešame a zalejeme vývarom. Privedieme do varu, dochutíme soľou, korením a vegetou. Varíme ďalších 15 minút. Nakoniec všetko spolu rozmixujeme do hladka spolu s maslom.


hokkaido polievka.jpg

Krémová hokkaido polievka

TOP recept mesiaca október

  • 2,5 kg čerstvá tekvica hokkaido

  • 0,3 kg cibuľa

  • 0,2 l šľahačková smotana

  • olej

  • maslo

  • soľ

  • vegeta

Na oleji opražíme cibuľu, pridáme nakrájanú tekvicu, dochutíme soľou, vegetou a necháme variť do zmäknutia.

Dôkladne rozmixujeme, pridáme smotanu a maslo na zjemnenie.


IMG_4031c.jpg

Sviečková na smotane

TOP recept mesiaca jún

  • hovädzia falošná sviečková

  • olej

  • soľ

  • nové korenie

  • bobkový list

  • celé čierne korenie

  • horčica

  • 1 kg mrkva

  • 0,2 kg petržlen

  • 0,4 kg zeler

  • 0,4 kg cibuľa

  • 0,5 l smotana na šľahanie

Mäso nasolíme, potrieme horčicou, opečieme na oleji.
Mäso vyberieme, pridáme do výpeku cibuľu so zeleninou, opečieme, pridáme mäso, koreniny, podlejeme vodou a varíme do mäkka.
Mäso nakrájame na tenké plátky, omáčku rozmixujeme, dochutíme smotanou.


cukinovy kolac.jpg

Cukinový koláč

TOP recept mesiaca máj

  • 350 g cuketa

  • 150 g práškový cukor

  • 2 ks vajce

  • 150 ml oleja

  • 250 g polohrubej múky

  • 1 ks kypriaci prášok

  • 1 ks vanilkový cukor

  • 2 PL kakaový prášok

  • 1 KL mletá škorica

Cuketu najemno nastrúhame a zmiešame spolu so všetkými surovinami. Cesto vylejeme  na vymastený a múkou vysypaný stredne veľký plech. Pečieme 180 °C cca 25-35 min. Po upečení ho môžeme potrieť džemom a posypať kokosom.


risotto.jpg

Zeleninové rizoto s tofu syrom

TOP rcept mesiaca apríl

  • syr tofu

  • sójová omáčka

  • rasca

  • majorán

  • olej

  • cibuľa

  • ryža

  • soľ

  • mrkva

  • zeler

  • petržlen

  • hrášok

  • kukurica

  • tvrdý syr

Syr tofu nakrájame na kocky, ochutíme sójovou omáčkou, rascou, majoránom a necháme postáť. Takto ochutený opečieme na oleji. Cibuľu nakrájame na drobno, opečieme na oleji, pridáme mletú červenú papriku,  koreňovú zeleninu, podusíme, pridáme hrášok a kukuricu. Zmiešame uvarenú ryžu, zeleninovú zmes, tofu a pred podávaním posypeme syrom.


rybaci paprikas.jpg

Paprikáš zo sumčeka afrického

TOP recept mesiaca marec

  • sumček africký chladený filet (je bez kostí)

  • olej

  • cibuľa

  • mlieko

  • smotana

  • soľ

  • bobk.list

  • paprika mletá červená sladká

  • citrónová šťava

  • maslo

  • solamyl

Sumčeka afrického nakrájame na malé kúsky, pripravíme na
pare. NA oleji orestujeme cibuľu, pridáme papriku mletú,
zalejeme, pridáme bobk, list, soľ, varíme, rozmixujeme, pridáme mlieko, smotanu, maslo, na zahustenie môžeme pridať solamyl. Po dokončení omáčky vložíme sumčeka. Podávame s cestovinou alebo špaldovými haluškami. 


spenatovy_privarok.jpg

Špenátový prívarok s vajíčkom

TOP recept mesiaca február

  • 1 kg špenát čerstvý, alebo mrazený

  • olej

  • múka

  • 0,1 kg cibuľa

  • 0,1 l smotana šľahačková

  • 1 vajce

  • soľ

  • cesnak podľa chuti

  • 0,05 kg maslo


Na oleji opražíme cibuľu, pridáme špenát, podlejeme vodou, posolíme a necháme prejsť varom. Zahustíme nasucho opraženou múkou a v smotane rozšľahanými vajíčkami. Dochutíme cesnakom, zjemníme maslom.


tomato soup.jpg

Paradajková polievka

TOP recept mesiaca január

Ingrediencie na 4 l polievky:

  • 0,4 kg pretlak

  • 0,2 kg cibuľa

  • 0,5 kg lúpané paradajky

  • 0,4 kg mrkva

  • 0,1 kg cukor

  • soľ

  • olej

  • korenie

  • cesnak

  • bazalka

  • vegeta

Na oleji osmažíme cibuľu, pridáme cukor a skaramelizujeme. Následne pridáme pretlak, krátko orestujeme, pridáme lúpané paradajky, dochutíme soľou, korením a varíme. Mrkvu uvaríme do mäkka a rozmixujeme. Všetko spolu zmiešame, pridáme cesnak, bazalku a dôkladne rozmixujeme.
 


8967.jpg

Treska na masle

TOP recept mesiaca december

INGREDIENCIE:

  • 2 ks cibuľa

  • 1 l vývar

  • soľ

  • korenie

  • vegeta

  • 0,3 l šľahačkovej smotany

  • 0,05 kg masla

  • bylinky (petržlenová vňať a pažítka)

Tresku pravú (filet chrbát) umyjeme, posolíme a opečieme prudko na oleji.
Omáčka: Na oleji orestujeme cibuľu, pridáme múku, zalejeme vodou alebo vývarom. Pridáme soľ, korenie, vegetu, citrónovú šťavu a kôru, cukor a varíme. Po dovarení rozmixujeme a precedíme. Nakoniec pridáme šľahačkovú smotanu, maslo a bylinky.


borsc.jpg

Boršč

TOP recept mesiaca november

Ingrediencie na 4 litre polievky

  • 0,2 kg hovädzie stehno
  • 0,2 kg bravčové pliecko
  • 0,1 kg cibuľa
  • 0,05 l oleja
  • 0,04 kg paradajkový pretlak
  • 0,01 kg paprika mletá červená
  • 0,5 kg biela hlávková kapusta
  • 0,2 kg mrkva
  • 0,7 kg zemiaky
  • 0,3 kg cvikla
  • 0,1 l smotana šľahačková
  • citrón
  • bobkový list
  • čierne korenie
  • soľ

Na oleji opražíme cibuľu, pridáme mäso, orestujeme, pridáme mletú červenú papriku, pretlak, soľ, bobkový list, zalejeme vodou a varíme. K polomäkkému mäsu pridáme zeleninu, kapustu, na kocky nakrájané zemiaky, Keď je kapusta mäkká, pridáme uvarenú cviklu.Dochutíme soľou, citrónom, smotanou a povaríme.

Dobrú chuť!